Welke verse kruiden passen bij welk gerecht?
Verse kruiden kunnen jouw gerecht optillen van lekker naar o-ver-heerlijk. Maar welke kruiden passen bij welk gerecht? Past munt bij vis of vlees? En welke ingrediënten vorm een perfecte match met rozemarijn en tijm? Lees verder en leer combineren als een echte chef.
Basilicum
Basilicum is, net zoals oregano, een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Dit kruid past dan ook goed bij alle gerechten met een Italiaanse achtergrond of met een zuiders tintje zoals Mexicaans en Spaans. Pastasaus, tomatensoep, groenten zoals aubergine, tomaten, courgette en paprika, … De natuurlijke smaak van deze gerechten of producten versterk je met een blaadje basilicum.
En van pastasauzen gesproken, met basilicum maak je een van de lekkerste sauzen: pesto! Pesto maken is eenvoudig en je hebt er slechts een handvol ingrediënten voor nodig. Wij geven je alvast een aantal tips om de perfecte pesto te maken.
Dille
Dille behoort tot de familie van venkel en kervel. Dit kruid heeft een anijsachtige smaak die perfect bij (vette) vis past. Tip: als je een gerecht afwerkt, voeg je de blaadjes net voor het serveren toe. Als je ze te lang op voorhand toevoegt, verliezen ze veel van hun smaak en aroma.
Fijngehakte dille is ook lekker in een frisse dressing of vinaigrette met yoghurt of zure room. Ook in een in een aardappelsalade zorgt dit kruid voor extra smaak. Kortom: dille past perfect bij al jouw bijgerechten tijdens een gezellige BBQ-avond.
Dragon
Zeggen wij dragon, dan denk jij waarschijnlijk aan bearnaisesaus. Terecht! Met verse dragon en dragonazijn is dit kruid de smaakmaker van deze populaire saus voor bij een lekkere steak-friet. Maar je kan nog zoveel meer met dragon. Dit kruid is ook lekker in combinatie met gevogelte, en in allerlei salades. Laat je inspireren door de volgende gerechten met dragon.
Peterselie
Peterselie is een manusje-van-alles want hij past bij heel wat ingrediënten. Vis, soep, aardappelen, eieren,… het kan allemaal. Werk dus voortaan jouw tomatensoep, tortilla of omelet af met peterselie voor een echte smaakbom.
Tip: voor alle ingrediënten die je nodig hebt in deze recepten vind je een even lekkere bioversie. Je kan ze ook recht van bij de boer kopen. Vind een verkooppunt in jouw buurt.
Koriander
Koriander is een kruid dat perfect bij de “exotische” keukens past. Dit kruid is namelijk de smaakmaker van heel wat Mexicaanse, Thaise en Indische gerechten. Eet jij graag taco’s of ben je een liefhebber van pittige soep? Dan zijn de volgende recepten met koriander zeker iets voor jou.
Munt
Nee, munt is niet enkel goed voor een frisse adem. Dit kruid is ook lekker in heel wat gerechten en geeft ze, jawel, een frisse smaak. Denk aan een smoothie, mocktail, of een boterham met komkommer en geitenkaas. Of werk af met munt en geef je gerechten een zomerse toets.
Ook lekker: een tasje zelfgemaakte muntthee. Leg een paar takjes munt in het glas. Kook water en giet in het glas. Roer, laat even afkoelen en voeg eventueel wat honing toe.
Rozemarijn
Met rozemarijn maak je fantastische marinades om je (varkens)vlees extra veel smaak te geven. Dit kruid past ook goed bij groenten zoals courgette, en met aardappelen. Zo maak je je Hasselback aardappelgratin bijvoorbeeld nog lekkerder klaar met rozemarijn. Wil je eens verrassend uit de hoek komen? Maak dan zeker eens een Pavlova met rozemarijn klaar. Heerlijk!
Salie
Salie en kalfsvlees zijn een perfecte match, maar dit kruid past ook goed bij lamsvlees. Liever vegetarisch? Ook dat kan. Salie kan je combineren met eieren in een tortilla of met groenten in een galette.
Tijm
Samen met peterselie en laurier maakt tijm deel uit van de klassieke bouquet garni. Dit kruidenboeketje wordt meegekookt in gerechten zoals soep, stoofpotjes en andere eenpansgerechten. Wij zetten onze favorieten op een rijtje.
Verse kruiden bewaren
Verse kruiden zonder wortel bewaren niet lang, hoogstens één week. Om ze zo lang te kunnen bewaren, wikkel je ze in vochtig keukenpapier. Leg daarna onderaan in de koelkast.
Verse kruiden invriezen
Was de kuiden en laat ze opdrogen. Bewaar de kruiden per portie in een plastic potje of zakje. Plak een label met de datum erop en leg de individuele porties in de diepvries. Je kan verse, versnipperde kruiden ook invriezen in ijsblokjes. Leg de kruiden in een ijsblokje, voeg olijfolie toe en leg in de diepvries. Zo heb je meteen vetstof bij het bakken.
Verse kruiden kan je een jaar in de diepvries bewaren.
Opgelet: basilicum invriezen kan, maar we raden aan om enkel de bladeren in te vriezen. Hetzelfde geldt voor dille. Munt, rozemarijn en tijm vries je beter niet in. Deze kruiden kan je beter drogen. Verse kruiden drogen is niet moeilijk: verwarm de oven op 50°C en leg de kruiden op een bakplaat. Laat de kruiden anderhalf tot twee uur drogen. Bewaar daarna in een papieren zak. De kruiden blijven ook op deze manier een jaar goed.
Ga zelf aan de slag
Inspiratie opgedaan? Ga dan zelf aan de slag met verse kruiden en deel het resultaat met ons op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.