Mmm, krakend lekkere crème brûlée!
Een suikerlaagje dat krakend breekt onder je lepel, om dan een heerlijk smeuïge, koude pudding te onthullen… Crème brûlée is puur genieten! Ontdek hieronder hoe jij de perfecte crème brûlée op tafel tovert.
Crème brûlée maken: must haves op je boodschappenlijstje
Met dit recept kan je een klassieke crème brûlée maken. Je hebt hier niet veel ingrediënten voor nodig, maar let wel op de volgende puntjes wanneer je naar de supermarkt trekt:
- Crème brûlée maken lukt het best met melk en room met een hoog vetgehalte.
- Neem fijne rietsuiker of fijne kristalsuiker voor de korst. Bruine suiker kan ook, maar die wordt iets minder krokant. Twijfelaars kunnen ook voor een mengeling gaan.
- Wil je hoeve-eieren gebruiken voor je crème brûlée? Je vindt hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.
- Een vanillestokje is geen absolute must, maar ook dit zal je crème brûlée extra smaakvol maken.
Tips voor de lekkerste crème brûlée
- Gebruik eieren op kamertemperatuur. Je hebt trouwens enkel de dooiers nodig – het eiwit kan je invriezen voor later.
- Laat het puddingmengsel een nachtje rusten in de koelkast, zo trekt het schuim weg. Je kan het ook meteen in de oven zetten, maar dan loop je het risico dat het schuim begint te bakken en je crème brûlée mislukt.
- Gebruik geen te diepe schaaltjes. Het duurt dan langer om de crème brûlée te maken, waardoor de buitenkant te hard gekookt zal zijn en het midden te weinig. De ideale crème brûlée potjes hebben een diameter van 12 centimeter en zijn 25 mm hoog.
- Bak de crème brûlée au-bain-marie in een braadslede, zo kan hij langzaam opwarmen. Doe kokend water in de braadslede tot de potjes half onder water staan.
- Anti-morstip: zet de schaaltjes al in de oven en vul ze met behulp van een maatbeker.
- Lijkt je crème brûlée nog wat “wobbelig” als hij uit de oven komt? Da’s niet erg, integendeel: hij zal nog verder opstijven eens uit de oven.
- Laat de crème brûlée eerst goed afkoelen (liefst een nachtje in de koelkast) voor je de suiker erover strooit. Zo krijg je gegarandeerd een hard laagje dat krokant breekt en daaronder koude pudding.
- Tijd om te branden! Verdeel de suiker met een lepel over de potjes crème brûlée, maar schud het teveel eraf voor je begint te branden. Zo krijg je een egalere korst.
Werk je met een speciale brander? Houd deze dan zo’n 6 cm weg van de crème brûlée en werk zo snel mogelijk zodat de pudding niet smelt. Blijf de vlam ook bewegen zodat de suiker niet aanbrandt.
Kan je crème brûlée zonder brander maken?
Ja hoor, je kan perfect crème brûlée zonder brander maken. Zet de pudding zo dicht mogelijk onder de grill van je oven en laat het deurtje van de oven open indien mogelijk. Zo wordt de crème niet te warm. Wel goed in de gaten houden dat hij niet zwart kleurt!
Crème brûlée maken op voorhand
Uitgebreid etentje gepland? Maak het eiermengsel op voorhand klaar en bewaar het in de koelkast. Doe wel plastic folie over de potjes pudding als je ze in de koelkast zet, anders kunnen ze geuren opnemen van andere etenswaren en zelfs van smaak veranderen. Op de dag van het etentje moet je dan alleen nog tijd vrijmaken om de crème brûlée in de oven te zetten en het suikerlaagje te maken.
Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.
Zeg jij nooit “nee” tegen een lekkere crème brûlée? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Ook je foto’s, crème brûlée recepten en tips zijn altijd meer dan welkom! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.