Olala, panna cotta! Zo maak jij dit heerlijke dessert
Zijn makkelijke desserts helemaal jouw ding? Dan moet je zeker een keertje panna cotta maken. Het is één van de populairste gerechten uit de Italiaanse keuken – en terecht! Dat je panna cotta ook perfect kan maken met lekkers van bij ons ontdek je in deze tips en recepten.
Met deze tips zal je de perfecte panna cotta maken
Net zoals de naam is ook het recept voor panna cotta erg eenvoudig. Dit dessert bestaat namelijk uit 3 basisingrediënten: suiker, room en gelatine. Als je rekening houdt met deze tips komt jouw panna cotta helemaal in orde:
- Gebruik room met een vetgehalte van minstens 40%. De verhouding tussen het vetgehalte en de gelatine is heel belangrijk. In principe geldt dat je per halve liter room 3 gelatineblaadjes moet gebruiken.
- Wil je een lichtere variant maken van deze klassieker? Vervang dan een deel van de room door melk of plattekaas. Je hebt dan wel meer gelatineblaadjes nodig om de panna cotta voldoende te doen opstijven.
- Laat eerst de room en de suiker zachtjes koken, terwijl je de gelatine laat weken in koud water. Is de suiker volledig opgelost? Knijp dan de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het mengsel. Blijf roeren tot ook de gelatine helemaal is opgelost. Opgelet: laat het geheel niet meer koken eens de gelatine is toegevoegd.
- Alles goed opgelost? Haal dan de pot van het vuur en zet hem in een badje van koud water. Blijf roeren totdat het geheel lauwwarm is.
- Wil je de panna cotta mooi ondersteboven keren voor het serveren? Wrijf de potjes dan in met een beetje olie (gebruik een smaakneutrale olie zoals arachideolie) voor je de panna cotta erin giet. Laat hem daarna minstens drie uur afkoelen in de koelkast. Tijd om op te dienen? Zet de potjes heel kort in warm water of ga met een mes langs de rand om de panna cotta los te snijden.
Natuurlijk kan je ook perfect panna cotta maken in glaasjes en hem zo opdienen. Ben je op zoek naar recepten voor makkelijke desserts in glaasjes? Van bavarois en tiramisu tot chocomousse en crème brûlée: inspiratie troef!
Ongetwijfeld zal iedereen smullen van jouw panna cotta, maar moest er toch over zijn, bewaar dit dan niet te lang. Na een dag of 4 in de koelkast krijgt de panna cotta een rubberachtige textuur door de gelatine.
Tip: panna cotta maken met hoeve- of bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in een panna cotta te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Heeft jouw panna cotta de perfecte structuur? Ben je een kei in het dresseren van je bordje? Of ga je net voor de allereerste keer panna cotta maken? We horen en zien het graag van je! Deel jouw tips, recepten en foto’s via Facebook, Instagram en X met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!