Zo bereid je vis op de BBQ als een pro
Wil je vis op de BBQ klaarmaken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wij helpen je op weg! Word meester van de grill dankzij onze praktische tips en barbecuerecepten met vis van bij ons.
Welke vis op de BBQ gebruiken?
- Je wil visbrochettes of stukken vis op de barbecue grillen? Kies voor stevige vissoorten. Denk maar aan zeeduivel, rode poon, hondshaai, zeewolf… Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar. Langoustines en andere schelp- of schaaldieren kunnen ook zo op de barbecue.
- Ga je een papillot met vis op de BBQ bereiden? Dan kan je een vis naar keuze gebruiken. Filets en haasjes zijn ideaal.
Koop bij voorkeur verse vis. Gebruik je diepvriesvis? Laat hem volledig ontdooien. Enkel als je een papillot klaarmaakt, hoef je de vis niet vooraf te ontdooien.
Hoe vis grillen op de BBQ?
- Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te grillen.
- Wrijf zowel het barbecuerooster als de vis in met een dun laagje (olijf)olie. Zo voorkom je dat je vis aan het rooster blijft kleven. Tijdens het grillen kan je de vis, indien nodig, nog wat bestrijken met olie. Geef nog meer smaak aan je vis met een verrukkelijke marinade! Je vis een halfuur marineren volstaat.
- Leg de vis zo op de grill dat je hem gemakkelijk kan omdraaien zonder hem te beschadigen. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.
- Gril de vis kort langs beide zijden. Draai hem in twee verschillende richtingen voor een mooi ruitjesmotief. Je kan de vis ook op een stuk aluminiumfolie of in een geperforeerd schaaltje leggen. Zo bescherm je hem tegen de hitte en vermijd je dat hij aan de barbecue kleeft.
Tip: wil je na de vis ook nog vlees of groenten grillen? Snijd een citroen in twee, maak een inkeping en ga ermee over het warme barbecuerooster. Zo verwijder je de vissmaak die op het rooster zou kunnen hangen. Lees hier ook onze tips voor een veilige en gevarieerde BBQ.
Hoe gril je een hele vis op de BBQ?
Rooster je een volledige vis op de BBQ? Maak enkele inkepingen in de breedte en langs beide zijden. Zo kan de warmte sneller in de vis doordringen en wordt de vis gelijkmatig gebakken. Leg de staart niet te dicht bij de hete kolen. Het vlees is hier dunner en bakt veel sneller dan de rest. Gebruik ook een visklem. Je kan de vis dan makkelijk in één keer omdraaien.
In de video hieronder leer je hoe je heek op de BBQ moet klaarmaken.
Hoelang moet vis garen op de BBQ?
Vis heeft geen lange gaartijd nodig op de barbecue. Een aantal minuten grillen langs beide zijden volstaat. Hoe weet je of je vis perfect gebakken is? Als de vis nog vastgekleefd zit aan het rooster ben je te vroeg. Het vlees van de vis mag zeker niet meer doorzichtig zijn. Prik met een spies in het dikste deel van de vis. Glijdt de spies er gemakkelijk in? Dan is ie klaar!
Hoe een visbrochette op de BBQ maken?
Fan van visbrochettes? Zo stel je je eigen brochettes samen:
- Kies voor stevige vissoorten.
- Gebruik platte of dubbele brochetteprikkers. Laat houten brochetteprikkers vooraf even weken in water. Zo zullen ze niet verbranden tijdens het grillen.
- Rijg afwisselend visblokjes met groenten naar keuze (bv. courgetteschijfjes, champignons, kerstomaatjes, stukjes paprika…) op de brochetteprikker.
- Smeer je visbrochettes lichtjes in met wat olie en/of marinade en leg ze op het rooster.
Visbrochettes zijn altijd een winner op de barbecue. Probeer zeker onze zeeduivelbrochettes met tomatencoulis eens. Of onze spiesjes van zeeduivel met Vlaams ovengebakken spek en rozemarijn.
In onderstaande video ontdek je hoe je een visbrochette van zeeduivel en Berloumi met tomatensalsa samenstelt en grilt.
Hoe vis in papillot op de BBQ klaarmaken?
Vis in papillot is de makkelijkste manier om vis op de barbecue te garen. Een vispapillot is bovendien snel klaar en vetarm. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echte smaakbom op je bord.
- Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk vis dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
- Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
- Leg dan je stukje vis in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg er ook een scheutje witte wijn of wat lookboter aan toe voor nog meer smaak.
- Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht. Zo blijft de stoom binnenin.
- Leg de papillot op het barbecuerooster en laat 10 tot 15 minuten garen, volgens de dikte van je vis.
Maak je vispapillotten op voorhand klaar en win tijd. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat bakken. Graag zelf aan de slag met deze smaakpakketjes? Onze suggestie: Vispapillot ‘bouillabaisse’.