Selder bewaren doe je zo
Groene selder of witte selder, vers is het overheerlijk. Selderij verwerk je best zo snel mogelijk. Wil je selder langer bewaren? Geen probleem, hou onze tips in het achterhoofd voor een feilloos resultaat.
Hoelang is selder houdbaar?
- In de ijskast blijft selder tot 7 dagen goed, buiten de koelkast maximaal 5 dagen.
- In de diepvries is selder tot 1 jaar houdbaar.
Hoe bewaar je selderij?
- Rol de selderbladeren in een vochtig stukje keukenrol voor je ze in de ijskast legt. Zo blijven ze lekker fris. Leg de ingepakte selder vervolgens in het groentevak bij een temperatuur van 3°C tot 4°C.
- Selder invriezen? Voor je invriest, moet je de selderstengels blancheren. Zo behouden ze hun vitaminen én kleur beter. Steek ze nadien in een diepvrieszakje en je hebt altijd lekkere selder bij de hand.
Selder invriezen doe je zo
Snijd de selder in stukjes voor je ze blancheert en invriest. Dan zijn ze klaar voor gebruik wanneer je ze nodig hebt, bijvoorbeeld voor een aperitiefhapje met mosselen.
Dompel de stukjes selder onder in kokend water. Een tweetal minuutjes is voldoende. Spoel ze nadien af onder koud water om het kookproces te stoppen. Et voilà, de selderij is geblancheerd en klaar om in te vriezen.
Selder invriezen voor wok en soep
Een gezonde maaltijd op tafel toveren is makkelijk, ook als je kinderen staan te springen om naar de tekenles te gaan en jij nog een vergadering voor de boeg hebt. Verdeel de groene selder over verschillende diepvrieszakjes en voeg meteen andere lekkere groenten toe. Schijfjes wortel, reepjes courgette, een handvol erwtjes en wat je maar wil.
Zo krijg je verschillende smaakvolle groenteporties bomvol vitaminen en vezels. Haal ze uit de diepvriezer wanneer je ze nodig hebt. Heet water erbij met bouillon en 10 minuten later staat een fantastische soep op tafel.
Of verhit olie in de pan, bak stukjes kip en voeg een portie selder en andere groentjes toe. Een scheutje sojasaus erbij en voor je ‘de rijst is klaar’ kan zeggen, staat er een lekker wokgerecht op tafel.
Slappe selder reanimeren
Je had selder gekocht en netjes in de koelkast gelegd, maar je bent onverwacht op restaurant gegaan. Die stronk selderij was je natuurlijk helemaal uit het oog verloren.
Enkele dagen later herontdek je de licht verlepte stengels. Wat nu gedaan? Snijd de stronk weg en doe de losse stengels in een groot glas water. Een uurtje later staat de selder weer fier overeind. Dip ze in een sausje en zet er rauw je tanden in, een ideaal aperitiefhapje.
Verwerkte selder bewaren
Maak saus of soep van de selder en vries in. In de ijskast blijven ze nog een dag of twee goed. Diepgevroren kan je de soep en saus enkele maanden bewaren. Heb je zin in balletjes in tomatensaus? No problemo, een portie tomatensaus met selder staat nu al klaar in je diepvries.
Of wat dacht je van een supergezond groentesapje? Haal de sapcentrifuge boven en duw er enkele stengels bleekselder door samen met rode biet en stukjes appel. Werk af met een beetje wijnazijn en chilipeper. Dit is het ultieme energiedrankje. Een topper als dit drink je in één teug leeg, bewaren zal zelfs niet nodig zijn.
Zin in een lekker seldergerecht? Duik dan zeker eens in onze recepten met selder.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten
Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Ging je aan de slag met een van onze gerechten met selder? Of ken je nog een recept dat steeds een voltreffer is? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.
Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons!