Zo maak je knolselder in de oven klaar
Met knolselder kan je alle kanten op. Je kan deze groente niet alleen rauw eten in een salade, maar ook in de pan of de wok bakken of er een heerlijk smeuïge puree van maken. De makkelijkste manier om knolselder te bereiden, is om de oven al het werk te laten doen. Ontdek onze tips om knolselder in de oven klaar te maken en laat je inspireren door onze favoriete gerechten.
Snel en makkelijk: ovengebakken blokjes knolselder
Heb je weinig tijd of geen zin om lang in de keuken te staan? Houd je van snel en makkelijk? Dan zijn ovengebakken blokjes knolselder perfect voor jou. Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C en schil ondertussen de knolselder.
- Snijd daarna de knolselder in hapklare blokjes.
- Leg de blokjes in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier.
- Voeg een scheutje olie toe en kruid met peper en zout.
Tip: kruid ook met rozemarijn en tijm voor nog meer smaak
- Bak goudbruin in ca. 30 min.
Je kan ook andere groenten zoals pastinaak of pompoen tegelijk in de oven klaarmaken. Zo krijg je een heerlijk bijgerecht van verschillende ovengebakken groenten.
Heerlijk comfortfood: knolselderfrieten
Houd je van frietjes maar wil je je ook aan je voornemen houden om meer groenten te eten? Dan hebben wij de oplossing voor jou: groentefrietjes. En ja hoor, de knolselder leent zich perfect om frietjes mee te maken. Zo maak je de lekkerste knolselderfrieten in de oven:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de knolselder en snijd in plakken. Snij daarna in frietjes.
- Leg de knolselderfrieten op een bakplaat met bakpapier.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg een scheutje olie toe en meng goed.
- Zet de frietjes in de oven gedurende 40 minuten. Schep af en toe om.
- Geniet!
Je kan ook een mix van groentefrietjes maken, bijvoorbeeld knolselderfrieten samen met pastinaak, wortel en zoete aardappel. Als je je helemaal wil laten gaan, serveer je de groentefrietjes met kaassaus. Heerlijk!
Zeggen wij comfortfood dan denk jij misschien ook aan puree. En ook daar kan je knolselder voor gebruiken. Knolselderpuree is niet alleen lekker als bijgerecht maar ook als bovenste laagje op een lekkere ovenschotel. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel met gehakt, prei en knolselderpuree.
Verrassend en origineel: gepofte knolselder
Als je wil uitpakken met een origineel gerecht waar je je tafelgenoten omver mee blaast, dan moet je niet verder zoeken. Een gepofte knolselder is precies wat je zoekt. Dit gerecht maak je best als je wat tijd hebt, bv. in het weekend, want de knolselder moet een uurtje garen in de oven. Zo ga je te werk voor deze showstopper:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd een stukje van de boven- en onderkant weg
- Hol de knolselderij wat uit
- Wrijf in met olie en kruid met peper, zout en eventueel wat tijm
- Verpak de knolselder in aluminium
- Laat 1 uur garen
De knolselder is nu klaar om te vullen. Op zoek naar inspiratie voor je vulling? Bekijk dan zeker ons recept voor gepofte knolselder met paddenstoelen en kaas. Een heerlijk vegetarisch gerecht met knolselder!
Deze gerechten met knolselder moet je proberen
Of je nu kiest voor blokjes knolselder, frietjes of puree, knolselder in de oven klaarmaken is altijd een goed idee. Laat je inspireren door de onze favoriete gerechten met knolselder.
Tip: in de winkel of bij de boer vind je lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je recepten. Koop je je knolselder liever recht van bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.
Deel jouw gerechten met knolselder met ons
Ken je nog andere lekkere recepten met knolselder in de oven? Of probeerde je één van onze recepten uit? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!