7 x gezond-ijsje-advies
Op (warme) zomerdagen denken we vaak aan één ding: ijsjes! Helaas kunnen ijsjes echte caloriebommetjes zijn. Zolang je op je portie let en het niet iedere dag eet, kan dit best meevallen. Met ons gezond-ijsje-advies kan je ongestoord genieten van een lekker ijsje.
Waterijsje, een kleine verfrissing
Waterijsjes bestaan uit water en suiker. Andere ingrediënten zoals vruchtensap, siropen, smaak- en kleurstoffen geven ze verder elk hun typische smaak en frivole kleur. Een klein waterijsje (55 g) bevat ongeveer 2 klontjes suiker en levert gemiddeld 40 kcal.
Gezond-ijsje-advies:
Waterijsjes bevatten weinig calorieën en kunnen zeker eens als tussendoortje! Maak je favoriete waterijsje zelf (met vers fruit!).
Sorbet, liefst met véél vers fruit
Sorbet bevat naast water en suiker ook vruchtenextracten, (gearomatiseerde) wijn of andere dranken. Een fruitsorbet bevat minstens 25 % fruit. Sorbet bevat weinig tot geen vetten maar wel (fruit)suikers. Eén bol sorbet (50 g) levert gemiddeld 55 kcal.
Gezond-ijsje-advies:
Een bolletje sorbet kan perfect als verfrissend dessert. Maak je sorbet eenvoudig zelf met vers fruit. Suiker toevoegen is niet nodig! Hoe meer fruit en hoe minder toegevoegde suiker, hoe gezonder je ijsje.
Roomijs, met één bol ook je buikje vol
Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker en eidooiers. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker. Het bevat melk en daarom, in tegenstelling tot sorbet en waterijs, ook vitaminen en mineralen. Een bol roomijs (50 g) brengt ongeveer 100 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen.
Gezond-ijsje-advies:
Roomijs eten omwille van de vitaminen en mineralen is geen goed idee. Deze kan je beter halen uit ongesuikerde melk, yoghurt en magere kazen.
Ga voor één bol en kies een standaardsmaak zonder al te veel extraatjes. Vermijd toppings zoals slagroom, chocolade en andere zoetigheden. Vers en gedroogd fruit of noten zijn lekker én gezond!
Een ijsje voor onderweg? Kies een bakje in plaats van een hoorntje.
Een ijsje ter plaatse? Vermijd copieuze ijscoupes of deel een coupe met je tafelgenoot: sharing is caring!
Is light alright?
De term ‘light’ slaat meestal op het vetgehalte. Omdat er geen room in zit bevat light ijs minder vetten en dus (iets) minder calorieën. Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook ‘ijs met minder suiker’ bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen.
Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in ‘suikervrij ijs’ niet per se minder vetten. Lees daarom goed het etiket!
Gezond-ijsje-advies:
Het is niet omdat het ‘light’ is of minder suiker bevat dat je er onbeperkt van mag eten. Ga ook met light ijs of ijs met minder suiker voor één bol en kies voor gezonde toppings.
Is het yoghurtijs of ijskoude yoghurt?
Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of ‘frozen yogurt’. Verder kunnen heel wat ingrediënten worden toegevoegd om eindeloos te variëren in smaak. Het is een gezond alternatief voor roomijs op voorwaarde dat er geen suiker- en vetrijke ingrediënten aan worden toegevoegd. Kant-en-klare frozen yogurt bevat nog relatief veel suikers. En ohja, verwar yoghurtijs in de supermarkt niet met frozen yogurt! De term ‘yoghurtijs’ wordt vaak gebruikt voor (room)ijs met yoghurt(smaak).
Gezond-ijsje-advies:
Frozen yogurt kan je heel gemakkelijk zelf maken! Vries je favoriete fruit in en mix tot een gladde massa met (ongesuikerde) yoghurt. Voeg eventueel wat smaakmakers toe zoals cacaopoeder, vanille of kaneel. Kies gezonde toppings zoals vers fruit, noten of studentenhaver!
Mmmmmm, n-ice cream (maar dan zonder de ‘cream’!).
Mini frisco, maxi plezier!
Ijsjes op stokjes bestaan er in alle maten, gewichten en soorten. Een ijshoorntje (75 g) levert ongeveer 200 kcal en een grote frisco (85 g) al gauw 260 kcal. ’Dit soort ijsjes heeft weinig voedingswaarde en levert vooral extra calorieën, vetten en suiker. Je portie beperken is de boodschap!
Gezond-ijsje-advies:
Tegenwoordig bestaan al heel wat mini varianten van frisco’s. Ook ijspralines zijn kleine porties en passen perfect in ons gezond-ijsje-advies (op voorwaarde dat je er geen hele doos van eet!). Of wat denk je van een ijspraline zonder ijs? Vries aardbeien in (1 uur), smelt pure chocolade, bedek de bevroren aardbeien met chocolade en vries opnieuw in (halfuurtje)!
Ijskoffie zonder ijs graag!
Ijskoffies: verkoeling bieden ze allemaal, maar ze worden niet altijd op dezelfde manier gemaakt. Soms wordt er ook ijs, slagroom én suiker toegevoegd. Dat maakt je ijskoffie plots veel minder verfrissend.
Gezond-ijsje-advies:
Bestel je ijskoffie? Check of ze er ijs en/of slagroom aan toevoegen. Ijskoffie serveren aan je gasten? Maak het licht en fris: zet een kopje sterke koffie, voeg een handvol ijsblokjes toe en giet er melk naar wens bij. Mixen en klaar!
Tip: ijsjes maken met hoeve- of bioproducten?
Voor alles wat lekker is om in ijs te verwerken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Welke tips neem jij mee deze zomer? Of ken je nog recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle culinaire nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!