Klassiekers waar je energie van krijgt
We zouden het haast vergeten, maar in vroegere eeuwen, ja zelfs nog tot de jaren ’50 van de vorige eeuw, aten we in de eerste plaats om voldoende energie op te doen om zware lichamelijke arbeid te kunnen verrichten. De buik werd letterlijk gevuld met energierijke kost.
Vandaag komen deze schotels nog steeds op tafel, gewoon omdat ze zo lekker zijn! Lees hier voor welke kloeke klassiekers we nog steeds een boontje hebben.
Geraak niet van je melk met... karnemelk
Karnemelk is een bijproduct dat verkregen wordt bij het maken van boter. Het deed o.a. dienst in heerlijke tatjespap, een stevige maagvuller. Afgewerkt met een plak kaas, een spiegelei, worst of zelfs garnalen. Heerlijk smullen! Geniet mee van tatjespap met gepocheerd ei en grijze garnalen.
Geef er een patat op met... aardappelen
Aardappelen zijn een goede bron van trage koolhydraten en essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Ze kunnen bovendien maanden bewaard worden en waren bijgevolg een trouwe bondgenoot van de harde werker. Aardappelen zijn thuis in elke keuken en bereid je op 101 manieren.
Stoemp(en) geblazen met... groentjes in de puree
Prei, kolen, spinazie, wortelen… zijn samen gestampt met gekookte aardappelen een absolute lekkernij die typisch Belgisch is. We spreken van ‘stoemp’, dat komt uit het Brussels dialect. ‘Stoempen’ betekent ‘duwen’, het zijn platgeduwde aardappelen en groenten. De stoemp of puree mag glad zijn maar er zijn evenveel liefhebbers van stoemp met ‘stukjes’. Jammie!
De lekkerste stoemp maak je met bloemige aardappelen zoals Bintje. Gebruik een flinke klont boter en warme melk voor je gaat ‘stoempen’. Nootmuskaat werd vroeger toegevoegd aan puree om de keldersmaak van aardappelen te verdoezelen en is ondertussen een klassieke smaakmaker geworden bij stoemp. Stoemp is fa-bu-leus gecombineerd met vis, worst of kotelet. En wat dacht je van spinaziepuree met een zachtgekookt eitje als familiemaaltijd? Blije gezichten verzekerd.
Draai het in de... soep
Lekker warm krijgen of aansterken doe je met een stevige soep, waarin flink wat groenten en soepvlees verwerkt zijn. Wij Belgen hebben er een ontzettend lange traditie in. Alles startte met een grote ketel waarin beenderen, minder goede stukken vlees of vis, stukjes groenten en kruiden boven een open vuur werden gekookt om een voedzame maaltijd te koken voor een grote groep. De manier van soep maken is ondertussen verder verfijnd. Soep is vandaag nog steeds erg populair bij de Belg.
Ga tot op het bot met een stukje... vlees
Vlees kort bakken in een pan hebben de Amerikanen ons geleerd na de Tweede Wereldoorlog. Intussen is steak-friet ons nationaal gerecht. Wij kenden vroeger vooral stoofschotels met vlees. Een smeuïg gerecht dat al van ’s morgens op het vuur stond te pruttelen zodat je, na thuiskomst van een dag hard werken, direct kan beginnen smullen.
Klassieke rundstoverij met bier is vandaag nog steeds een topper in onze keuken. Ook varkensvlees is heerlijk in stoverij, denk aan varkenswangetjes bijvoorbeeld. Konijn met pruimen is nog zo’n roemrijke klassieker die we niet warm genoeg kunnen aanbevelen.
Spek verdient een aparte vermelding. Het bracht een maaltijd op smaak en zorgde ook voor de nodige energie. Drogen en zouten was een ultieme manier om varkensvlees langer te bewaren.
Boterhammen: daar zien we... brood in
Klassiek zijn we gewend twee broodmaaltijden per dag te eten en één warme maaltijd. Toen fysieke arbeid nog heel belangrijk was, werd per maaltijd een stevige stapel boterhammen naar binnen gewerkt. Het broodbeleg was wel lang niet zo divers als vandaag. Zet je tanden in een heerlijk lichte boterham of een fraai belegd broodje, tenzij je opteert voor puur natuur met een volkoren boterham met echte boter of spekvet.
Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test
Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten en onze lekkere bieren? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt.
Probeer je een van onze recepten? Of ken je nog gerechten of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!