Test je kennis: wat weet jij over gluten?
De hype van glutenvrij eten is misschien al wat voorbij, toch duiken termen zoals glutenvrije recepten en glutenvrij dieet nog regelmatig op. Wat zijn gluten ook alweer? Voor wie is een glutenvrije voeding aangewezen? En in welke voeding vind je gluten? Toets jouw kennis over gluten aan de hand van de volgende (glutenbevattende!) vragen.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten. De voornaamste glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature een glutenvrij graan maar komt tijdens de verwerking in contact met glutenbevattende granen. Haver is daarom vaak gecontamineerd met gluten. Moet je glutenvrij eten, kies dan voor glutenvrije haver met de expliciete vermelding ‘glutenvrij’.
Een glutenvrij dieet voor personen met glutenintolerantie?
Een deel van de bevolking - in Europa ongeveer 0,3% - lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie. Bij personen met een glutenintolerantie leidt de inname van gluten tot ontsteking en kan de darmwand beschadigd geraken. Dit uit zich in verteringsproblemen, maag- en darmklachten en vermoeidheid. De diagnose van glutenintolerantie kan enkel na een biopsie van de dunne darm worden gesteld. Sommige mensen ondervinden ook last na het eten van glutenbevattende producten, zonder dat er sprake is van glutenintolerantie. In dat geval kan het gaan om een glutensensitiviteit of een overgevoeligheid voor gluten. Ook dit laat je best door een arts vaststellen. De enige manier om de klachten in beide gevallen weg te nemen is een (strikt) glutenvrij dieet.
Wat is een glutenvrij dieet?
In een glutenvrij dieet worden alle glutenbevattende granen en de producten op basis van deze graansoorten geschrapt. De voornaamste glutenbevattende producten zijn brood, pasta, pizzadeeg, beschuiten, crackers, koekjes, gebak en taart. Maar ook in sauzen, soepen met bindmiddelen en sommige ijssoorten en snoepjes zitten gluten.
In een glutenvrij dieet worden dus een reeks waardevolle graanproducten (zoals volkoren brood, volle deegwaren en granen) geschrapt. Dit betekent ook dat de voedingsstoffen die ze aanleveren, wegvallen. Graanproducten vormen een belangrijke bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Zonder aandacht voor volwaardige vervangers, kan dit leiden tot voedingstekorten. Een glutenvrij dieet dient dus best te gebeuren onder professionele begeleiding.
Is een glutenvrij dieet gezond voor iedereen?
Een glutenvrije voeding is niet per definitie gezond. Zomaar alle glutenbevattende producten op eigen houtje schrappen kan leiden tot voedingstekorten. Voor gezonde personen is een strikt glutenvrij dieet daarom af te raden.
Sommigen beweren dat gluten ongezond zijn en dat ook mensen zonder glutenintolerantie zich beter zouden voelen met een glutenvrij dieet. Er is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering. Daarnaast staat ‘glutenvrij’ niet gelijk aan ‘gezond’. Een glutenvrij koekje, taart of gebak kan evenveel of zelfs meer suiker en/of vetten bevatten dan de klassieke variant.
Tip
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Heb jij nog tips of recepten die je met ons wil delen? Laat het weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.