Lasagne met savooikool

Lasagne maken? Dat gaat smaken!

Lasagne is een echte Italiaanse klassieker, maar dit gerecht is ook perfect te maken met ingrediënten van bij ons. Wij vertellen hoe jij zelf een superlekkere verse lasagne op tafel zet.

Het basisrecept om lasagne te maken

De basisingrediënten van een traditioneel lasagnerecept zijn tomatensaus, gehakt, lasagnevellen, bechamelsaus en geraspte kaas. Zo ga je te werk:

  1. Fruit een ui in een pan, doe hier gehakt bij en bak het al roerend en plettend, voeg tomatensaus toe en laat alles pruttelen tot je een smeuïge saus hebt.
  2. Maak een bechamelsaus.
  3. Neem een ingevette ovenschaal en vorm laagjes met de ingrediënten. Begin met een bodempje tomatensaus, dan lasagnevellen, gevolgd door bechamelsaus. Werk de laatste laag af met geraspte kaas.
  4. Zet de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

Tip: Vervang het klassieke gehakt door lamsgehakt en kruid het met komijn en kaneel.

Verse lasagne met een twist

  • Wil je geen gehakt gebruiken, dan kan je het vervangen door spekreepjes of gekookte ham.
  • Probeer eens lasagne met vis zoals garnalen, zeetong... Opgelet: vis moet niet lang garen en droogt snel uit. Voeg hem daarom gerust rauw toe voor je de lasagne in de oven zet. Lekker te combineren met broccoli, courgette en spinazie!
  • Ook vegetarische lasagne is superlekker. Laat het vlees weg en voeg extra groentjes toe door de lasagnevellen te vervangen door dunne aardappelschijfjes (op voorhand heel kort gekookt, 5 minuten is genoeg), plakjes courgette of aubergine, of koolbladeren. Verwijder eerst de nerven uit de bladeren en kook ze 5 minuten in gezouten water.
Aardappellasagne
  • Maak bechamelsaus met yoghurt, eieren en geraspte kaas. Meng 450 g yoghurt met 3 eieren en een handvol kaas, en kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kan je het geheel nog fijnmixen.

Tips om zelf verse lasagne te maken

  • Kies voor seizoensproducten van eigen bodem. Deze smaken extra lekker, je vermindert je voedselkilometers én je steunt er de landbouwers dicht bij ons mee.
  • Het maakt niet uit of je droge of verse lasagnevellen gebruikt: je moet ze niet voorkoken. Gebruik bij droge vellen wel zeker genoeg saus zodat ze goed kunnen garen (begin daarom ook altijd met een bodempje saus bij het opbouwen van je lasagne).
  • Ga je lasagne maken met veel groenten, stoof ze dan eerst kort aan. Zo smaken ze beter en is je lasagne sneller klaar.
  • Is je lasagnesaus te vloeibaar? Voeg dan eventueel bindmiddel toe. Je wilt immers een lekker stevige lasagne maken!
  • Dek de lasagne af met aluminiumfolie om te vermijden dat hij aanbakt. Laat hem enkel de laatste 15 minuutjes zonder folie bakken. Zo krijgt je lasagne een krokante korst.
  • Lasagne kan je perfect op voorhand klaarmaken. Zet hem ongebakken in de koelkast en plaats ‘m de volgende dag pas in de oven. Ook invriezen is heel makkelijk. Laat de ongebakken lasagne wel volledig ontdooien voor je hem in de oven zet.
  • Als de lasagne uit de oven komt laat je hem nog 15 minuutjes rusten. Zo kan de saus goed intrekken en is de lasagne makkelijker om te snijden.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Maak jij vaak verse lasagne? Of ga je voor de eerste keer zelf lasagne maken? Deel jouw tips, ervaringen en foto’s met ons via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.