Vermijd deze valkuilen en eet nooit meer een saaie salade
Een salade meenemen naar het werk is één van de beste manieren om meer groenten te eten. Maar hoe maak je een slaatje dat je écht wel wil opeten? Simpel! Vermijd deze valkuilen en het komt allemaal goed.
Je slaatje wordt wak
Je kent het wel: ’s ochtends pak je een lekker, knapperig slaatje in. Tegen lunchtijd open je verlekkerd je lunchbox en wat zie je… een zielig hoopje zompige sla. Het probleem? Je dressing of vinaigrette! Houd die apart tot je het slaatje gaat verorberen. Of verpak je salade in een jampot of andere glazen pot. Eerst doe je de vinaigrette of dressing in je pot. Daarbovenop komen de hardere ingrediënten zoals wortels, paprika, komkommer… De volgende laag bestaat uit zachtere ingrediënten. Denk aan eitjes, stukjes kip, spekblokjes… Tot slot voeg je nog wat sla toe aan je pot. Op die manier komt de sla niet aanraking met de dressing en blijft hij heerlijk fris. Is het etenstijd? Draai de pot dan gewoon om en de dressing zal zich verdelen over heel je salade. Smullen maar!
Je vinaigrette is the missing link
Een goede vinaigrette of dressing maakt of kraakt je salade. Een klassieke vinaigrette zoals mosterdvinaigrette is altijd een winner, maar ook wat olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout kan wonderen doen. Of meng wat yoghurt en pesto tot een smakelijke dressing. Tip: maak op zondag wat je favoriete vinaigrette en zet die alvast in de koelkast.
Je gebruikt enkel groenten voor je salades
Maak van je slaatje een echte maaltijdsalade en beperk je niet tot enkel groenten. Om je salade echt vullend te maken, heb je ook nog wat proteïnen nodig. Denk aan een gekookt eitje, een restje gebakken kip, spekblokjes, kaas… Tot slot heeft je salade nog wat beet nodig. Voeg wat gekookte aardappelen, linzen, pasta, geroosterde noten of broodcroutons toe.
Je combinaties zijn saai
Een lekker slaatje kan zoveel meer zijn dan enkel sla, tomaat en wat wortel. Mix it up! Je kan gaan voor een mix van groene bladgroenten zoals sla, veldsla, spinazie, witloof... Maar je kan ook een andere groente als basis nemen: ga eens voor een bloemkoolslaatje of kruidensalade. Ook lekker: een zomerse salade met bramen, aspergeslaatje of een salade met witloof.