Maak varkenshaas als een baas!
Het varkenshaasje is ongetwijfeld een van de populairste stukjes vlees. En terecht: varkenshaasje is superlekker, maar je moet wel weten hoe je het goed klaarmaakt. Met onze tips maak jij varkenshaas als een baas.
Varkenshaas bakken, hoe doe je dat?
- Ga je varkenshaas bakken, haal het vlees dan een half uur op voorhand uit de koelkast. Zo komt het op kamertemperatuur en schrikt het vlees niet wanneer je het in de pan legt. Hierdoor blijft het lekker mals.
- Smelt eerst een klontje boter en bak het varkenshaasje op middelhoog vuur. Laat het langs beide kanten dichtschroeien zodat de sappen in het vlees blijven. Zorg wel dat je het varkenshaasje regelmatig omkeert.
- Is het vlees mooi bruin? Zet het vuur dan lager en leg een deksel schuin over de pan. Laat de varkenshaas zo gedurende 20 à 25 minuten bakken.
- Tip: dit is slechts een indicatie van de baktijd. Veel hangt af van de dikte van het varkenshaasje. Gebruik eventueel een thermometer en houdt 65° aan voor de kern. Je kan ook de druktechniek toepassen. Geeft het vlees weinig weerstand? Dan is het nog rauw. Des te meer weerstand je voelt, des te harder het varkenshaasje gebakken is. Lichtjes rosé is varkenshaas op z’n lekkerst!
- Last but not least: laat het varkenshaasje na het bakken minstens 5 minuten rusten op een warm bord, onder aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich over het vlees en wordt de smaak beter. Is het vlees te hard afgekoeld? Da’s niet erg: zet de varkenshaas dan nog 4 minuten in een warme oven.
Varkenshaasje in de oven kan ook
- Je kan ook perfect varkenshaasje in de oven klaarmaken. Laat de oven om te beginnen voorverwarmen op 180° en bak het vlees zoals in de eerste stappen hierboven beschreven.
- Van zodra het varkenshaasje bruin is, leg je het in een braadslee in de oven. Leg er eventueel een klontje boter op om uitdrogen tegen te gaan.
- Na 15 à 30 minuten is het varkenshaasje klaar. Na 15 minuten zal het vlees eerder rosé zijn, na 30 minuten doorbakken.
- Ook hier geldt de gouden regel: laat het vlees na het bakken een tijdje rusten onder aluminiumfolie!
Varkenshaasje klaarmaken: extra tips
- Kies, voor je aan de slag gaat, hoe je het varkenshaasje wil bakken. Dit kan in z’n geheel of in medaillons.
- Ga je het varkenshaasje in z’n geheel bakken, zorg dan dat het volledige stuk vlees min of meer even dik is. Plooi daarom de dunste kant van het varkenshaasje omhoog en bindt het vast met keukengaren of een prikker. Zo kan het gelijkmatig garen in de pan.
- Varkenshaasje kan je kruiden met zout en peper, of marineren in een mengsel van olie, honing, mosterd en azijn. Het vlees neemt dit heel gemakkelijk op omdat het op voorhand helemaal ontvliesd wordt. Maar eigenlijk is marineren niet nodig; varkenshaas is zo al super smaakvol!
- Ga je varkenshaas bakken in de pan, neem dan een pan met een dikke bodem waarvan de grootte aangepast is aan het stuk vlees.
- Wil je een mooi korstje op je varkenshaasje krijgen? Dep het vlees dan droog voor het bakken.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Wat zijn jouw favoriete recepten met varkenshaasje?
Heb jij nog lekkere tips voor ons om varkenshaasje klaar te maken? Laat het ons dan zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Ook jouw smakelijke kiekjes zijn altijd welkom!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!