Invriezen maar! Deze 25 gerechten zijn er klaar voor

Invriezen maar! Deze 25 gerechten zijn er klaar voor

Maaltijden invriezen levert tijdswinst op. Gedaan met snel, snel inkopen doen na een drukke dag op het werk. Thuis wacht een zelfgemaakte maaltijd die je enkel nog moet opwarmen. Heb je geen plaats in de diepvries voor volledige gerechten? Ook het invriezen van porties groenten, vlees en zelfs puree leveren tijd, rust en comfort op. Haal je gerecht de avond voordien uit de vriezer en laat rustig ontdooien in de koelkast.

Fruit invriezen is kortom pure winst, maar ook groenten van het seizoen, verse vis van het seizoen of andere seizoensproducten zijn goedkoper, van topkwaliteit en kan je prima invriezen. Zo geniet je veel langer van het beste van elk seizoen tegen de scherpste prijs. 

Groenten invriezen? Eerst blancheren!

Je diepvries is een schatkamer. Je opent het deurtje en ziet een hele rij voorgesneden verse groenten. Dat is goud waard. Eén ding moet je weten: voor je verse groenten kan invriezen, moet je ze blancheren.

Blancheren betekent: kort onderdompelen in kokend water. Twee minuutjes is voldoende. Gaar koken is niet nodig. Dompel de groenten meteen daarna onder in ijskoud water. Hierdoor stopt het kookproces. Laat ze uitlekken of dep ze droog. Daarna kan het invriezen beginnen.

Het voordeel van blancheren is dat de groenten hun vitaminen en kleur maximaal behouden ook na het invriezen.    

Kom alles te weten over groenten bewaren.  

Spinazie invriezen, mag dat dan ook?

Spinazie invriezen mag inderdaad ook, maar net als alle andere voeding slechts één keer. Voor je spinazie invriest moet je de verse blaadjes 1 à 2 minuten blancheren in heet water. Meteen daarna afspoelen onder ijskoud water.  

Gehakt invriezen, mag dat?

Vlees invriezen is geen enkel probleem. Ook gehakt is prima geschikt om in de diepvries te bewaren.

Lees ook: vlees invriezen doe je zo om de kwaliteit van je stukje vers vlees optimaal te behouden.

Ei invriezen, mag dat?

Ei invriezen mag, ook rauw, maar niet in z’n geheel. Je neemt best je voorzorgen. In ‘eieren bewaren doe je zo’ lees je hoe. Gebruik de eieren nadien enkel in gerechten die verhit worden. 

De belangrijkste regels voor het invriezen van vlees, groenten en maaltijden:

  • Ontdooide producten mag je niet opnieuw invriezen, behalve als je ze gekookt of gebakken hebt. Een lasagne met gehakt mag je invriezen, omdat het ontdooide gehakt eerst gebakken werd.
  • Let erop dat producten in de winkel niet al ingevroren geweest zijn, vlees uit Argentinië bijvoorbeeld.
  • Invriezen doe je altijd in porties, ofwel voor één persoon, ofwel voor het ganse gezin.
  • Dek alles goed af.
  • Vul het diepvrieszakje of de diepvriesdoos niet helemaal. Het volume neemt iets toe bij het invriezen.
  • Druk de lucht zoveel mogelijk uit het diepvrieszakje om uitdroging tegen te gaan en om plaats te besparen.
  • Noteer inhoud en datum op de verpakking. De oudste producten gebruik je eerst.

Verse producten zijn de beste producten om in te vriezen. Kijk daarom ook op rechtvanbijdeboer.be, want verser bestaat niet.   

Ook nog dit: je mag de houdbaarheidsdatum overschrijden. Yép!

Als er ‘ten minste bruikbaar tot’ op de verpakking staat moet je je geen zorgen maken. Je leest er alles over op ‘eten bewaren: mag ik de houdbaarheidsdatum overschrijden’.

Als je dan toch de verpakkingen aan het nakijken bent, kan je de koelkast net zo goed herinrichten: ‘wat moet waar in de koelkast’. 

Doe het met bio of streekproducten

Voor alles wat lekker is, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Van paardenworst tot grondwitloof uit de Denderstreek: traditionele streekproducten houden van elke tafel en van een lekker koud vriesvak.

Welke gerechten zal jij invriezen voor wanneer je weinig tijd hebt? Schotel ons je recepten voor op Facebook of Twitter of post je foto’s op Instagram met #lekkervanbijons.