5 tips om te koken voor 1 persoon
Kooktips
Te grote porties, een koelkast vol restjes, recepten met een ellenlange ingrediëntenlijst… Iedereen die af en toe moet koken voor 1 persoon weet het: lekker koken voor jezelf kan een uitdaging zijn. Met deze tips wordt winkelen en koken voor 1 makkelijker, lekkerder én gevarieerder.
Low budget koken voor 1 persoon: zo spaar je geld uit
Voor jezelf koken kan al snel aanvoelen als een verplicht nummertje. Voor je het weet, zit je koelkast vol diepvriespizza, kant-en-klare gerechten en voorverpakte wraps en salades. Niets mis mee, maar ze zijn best duur en leveren veel afval. Koop slim met deze tips:
- Leg een voorraadkast aan met producten die lang houdbaar zijn. Aardappelen bvb. kan je lang bewaren. Haal je liever geen grote hoeveelheid aardappelen in huis? In de supermarkt vind je een ruim aanbod van verse en diepgevroren aardappelproducten. Denk aan aardappelblokjes, -schijfjes, -partjes en natuurlijk frieten. Snel en eenvoudig te bereiden én je kan de portie gemakkelijk afstemmen op jouw behoefte.
- Koop elke week een basisvoorraad verse seizoensgroenten en -fruit. Peren, appels, prei, bloemkool, courgette, broccoli, paprika, wortelen, tomaten, komkommer… kan je zeker een week bewaren.
- Koop recht van bij de boer: bij de lokale boer kan je groenten en fruit vaak per stuk kopen. Zo kan je volop variëren en hoef je geen 3 dagen na elkaar hetzelfde te eten.
- Groenten, brood, vis en vlees invriezen is ook superhandig. Snijd je vlees in kleinere porties voor je het in de diepvries legt. Zo kan je per portie vlees ontdooien. Koop af en toe een grotere verpakking en stop de rest in de diepvries. Grotere hoeveelheden zijn vaak goedkoper.
- Kook eenvoudig met weinig ingrediënten. Met een paar ingrediënten kan je al heel lekkere gerechten maken. Met eitjes bvb. kan je goedkoop koken voor 1 persoon.
Plan je maaltijden
Wil je zo weinig voedsel verspillen en gevarieerd eten, dan doe je er goed aan je maaltijden in te plannen.
- Plan hoe vaak je gaat koken de eerstvolgende dagen, voor hoeveel personen en bepaal welke gerechten je wil maken.
- Check welke restjes van maaltijden je nog hebt, inspecteer je voorraadkast en maak een boodschappenlijstje.
- Kook voor meerdere avonden en vries de rest in kleinere porties in. Soepen, ovenschotels, spaghettisaus… zijn ideaal daarvoor. Handig voor 's avonds na het werk!
Wist je dat je al onze recepten eenvoudig naar 1 persoon kunt herleiden? Klik boven de ingrediëntenlijst op het min-symbool en de hoeveelheden passen zich automatisch aan.
Maak met 1 ingrediënt verschillende gerechten
Koop producten die je in verschillende gerechten kan verwerken. Bloemkool, knolselder, wortelen… ze zijn heerlijk bereid, maar ook rauw staat ze hun mannetje. Wortelen kan je verwerken in een stoemp, maar ook gebruiken in soep of een wokgerecht. En met deze tips leer je hoe je een knolselder op 4 manieren kan klaarmaken. Nog zo’n superveelzijdige kanjers: bloemkool en courgette.
Kook creatief met restjes
Koken voor 1 persoon betekent vaak restjes in de koelkast. Af en toe verdwijnen ze in de vuilbak. Nochtans kan je met restjes nog lekkere dingen maken. Probeer volgende tips zelf uit:
- Overschot van rosbief of varkensgebraad levert heerlijk broodbeleg op.
- Nog wat aardappelen over? Check onze 3 manieren om te koken met een restje aardappel.
- Brood van enkele dagen oud is perfect geschikt om wentelteefjes of broodpudding van te maken. Het doet ook uitstekend dienst bij de bereiding van gehakt.
- Overrijp fruit? Maak er een smoothie, chutney of fruitmoes van.
- Zelf pizza maken is een makkelijke manier om de restjes op te souperen. Ook een frittata, tortilla, quiche, hartige pannenkoek en een omelet zijn dankbare oplossingen voor restjes.
Maak snelle makkelijke eenpansgerechten
Of je nu moet koken voor 1 persoon of 4: opruimen en afwassen moet je sowieso. Wil je makkelijke eenpersoonsgerechten maken zonder een berg werk nadien? Maak dan eenpansgerechten.
Tip: voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie.
Ken jij nog snelle gerechten voor 1 persoon of ‘koken voor 1 persoon tips’? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of X met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!