Chutney: Oosterse sferen van bij ons
Chutney is de perfecte smaakmaker om je gerechten extra pit te geven. Oorspronkelijk komt deze “saus” uit de Indiase en Pakistaanse keuken, maar ook met ingrediënten van bij ons kan je een heerlijke chutney maken. Mild en zoet; hartig en pikant; bij vlees, aardappelen of een kaasplankje: chutneys zijn er in alle soorten!
Hoe maak je chutney? Volg deze basisregels
Weinig tijd? Da’s niet erg, want je kan chutney maken in een paar eenvoudige stappen:
- Begin met een ui (en eventueel look) te fruiten in een hete pan met olie.
- Daar voeg je fruit of groenten aan toe, in blokjes gesneden.
- Daarna volgen de kruiden en tot slot een flinke hoeveelheid suiker en azijn (dit mag ook appelazijn of rode wijnazijn zijn, afhankelijk van het recept).
- Laat inkoken op een laag vuur en vergeet niet om af en toe te roeren, zodat de chutney niet aanbrandt.
Tip: om te controleren of de chutney gaar is, trek je met een houten lepel een streep in het midden van de pan. Deze moet een “spoor” maken zonder dat er nog vocht over loopt.
Tips voor de ideale chutney
Tomaten, pompoen, appels, peren… Van bijna elk type fruit of groente kan je een chutney maken. Enorm handig dus om restjes uit je koelkast weg te werken!
- Wil je een chutney maken met iets taaiere groente- of fruitsoorten, kook deze dan eerst in een gesloten pan met een beetje water. Daarna kan je de andere ingrediënten toevoegen.
- Gebruik donkerbruine suiker om je chutney een intense smaak te geven, rietsuiker om het geheel een lichte karamelsmaak te geven.
- Suiker werkt als bewaarmiddel. Vervang de suiker in chutney recepten dus niet door een andere zoetstof.
- Ook azijn heeft een conserverende werking. Gebruik daarom azijn met een zuurgehalte van minstens 5%. Rode azijn geeft een volle smaak, witte azijn maakt de chutney lichter.
- Wil je chutney maken die lekker pikant is, ga dan voor extraatjes zoals fijngehakte verse gember, mosterdzaadjes of peperbolletjes. Tip: het allerlekkerst zijn gekneusde, verse specerijen. Gemalen specerijen kunnen de chutney troebel maken.
- Wist je dat je chutney perfect kan bewaren in gesteriliseerde potten? Leuk als doe-het-zelf-projectje met lege confituurpotten:
- Was de potjes en deksels in warm water met soda en spoel ze goed na met heet water. Laat ze daarna uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180° en laat de glazen potjes hier nog eens 10 minuten in drogen. Je kan ze ook in de afwasmachine zetten op het heetste programma (zonder andere afwas).
- Vul de potjes terwijl ze nog warm zijn, en doe dit ook wanneer de chutney nog goed warm is.
- Draai meteen het deksel op de potten en zet ze 5 minuten ondersteboven. Als je potjes gebruikt met een rubberen sluiting en klemslotje, mag je ze gewoon rechtop laten afkoelen.
- Door de potten meteen af te sluiten als de chutney nog warm is, zal het deksel strak trekken als de lucht afkoelt. En zo blijft de chutney langer goed – wel tot een jaar als je hem bewaart op een donkere, koele plek.
Chutney maken? Chutney delen!
Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.
Of je nu vaak chutney maakt of voor het eerst een van onze recepten met chutney gaat proberen: delen is de boodschap! Een leuke foto, een lekkere tip of een absolute dit-ingrediënt-past-niet-in-chutney: deel het met ons op Instagram, Facebook of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!