Rog, da’s een vis die smaakt naar… nóg!
Rog vraagt niet veel om overheerlijk te smaken. Even bakken of pocheren volstaat voor een echt feestmaal. Ontdek in deze tips en recepten hoe je rog nog lekkerder klaarmaakt.
4 visserswijsheden over rog
- De kwaliteit van rog is het hele jaar door uitstekend. In de winkel vind je voornamelijk roggevleugels, maar ook de wangetjes en de lever zijn een echte delicatesse.
- Rog wordt in onze Belgische wateren vooral opgevist als bijvangst van tong. Een keuze voor rog gevangen door onze vissers is een keuze voor duurzame vis.
- Vries verse rog nooit in. Het visvlees verdraagt dit niet.
- Wil je kinderen vis leren eten, begin dan met rog. Ze zullen er wild van zijn. Het visvlees valt uit elkaar in smakelijke slierten én er zitten geen graten in.
Roggevleugels klaarmaken? Dit kan je doen!
Rog is een culinaire topper. Het visvlees is vrij vast en ideaal om te bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot te bereiden. Dankzij de zachte structuur is rog ook heerlijk in koude gerechten zoals een terrine of gelei.
Rog pocheren
Een gepocheerde roggevleugel geserveerd met gesmolten boter en kappertjes is een echte klassieker van bij ons. Maar ook rog met hollandaisesaus is een duo om duimen en vingers bij af te likken.
Rogvleugel bakken
Een gebakken roggevleugel met kappertjes is om van te watertanden… Met dit recept voor rog met appelkappertjes en paprikasaus geef je die heerlijke klassieker een zomerse twist! Wist je dat rog ook mooi combineert met de frisse smaak van venkel? Alstublieft: rog met Zuiderse venkel en kaascrumble.
Rog in de oven
Wil je rog klaarmaken in de oven? Topidee! Aan vis in de oven heb je weinig werk. Je legt roggevleugels in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Met dit recept van rogfilet met zeekraal, kerstomaat en rucolasaus zet je zo een snelle en verfijnde hap, van de oven op tafel. Heb je bladerdeeg in huis? Maak dan zeker eens onze fish pie met rog.
Heb jij een van onze recepten met rog geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker rog recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!