Het lekkerste visstoofpotje maak je zelf!
Zin in een hartverwarmend stoofpotje? Vis leent zich uitstekend voor allerlei stoofpotten. Of je nu een Oostends vispannetje of een exotische viscurry wil maken… Met deze tips en recepten maak je zelf een overheerlijk visstoofpotje.
Wat je moet weten over vis stoven
- Vis stoven is eigenlijk een combinatie van bakken en smoren. De vis wordt eerst kort gebakken in olie of boter, daarna wordt wijn of visfumet, groenten en kruiden toegevoegd. De vis kan verder garen op het vuur of in de oven.
- Stoven is vooral geschikt voor de bereiding van grote vissen of grote stukken. Wil je kleine stukken vis stoven, kies dan voor een stevige vissoort zoals zeewolf, hondshaai, rode poon, zeeduivel…
- De gaartijd is kort waardoor vitamines en mineralen goed behouden blijven.
- Een lekker visstoofpotje maak je met de juiste vis in het juiste seizoen. Ontdek in de viskalender welke vissoorten nu op hun best zijn.
Vis stoven in de oven: zo lukt het altijd
Wil je vis stoven in de oven, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Smoren (ook wel braiseren genoemd) is een goede manier om vis, vlees, groenten… zachtjes te laten garen. Je bereidt de vis in de oven met een klein beetje vet en vloeistof. Ideaal voor kleine vissen zoals zeetong of filets tot 400 g. Je kan vis smoren in visbouillon of fumet, witte wijn, citroensap…
Vis smoren: stap voor stap
- Vet de ovenschotel in met olie of boter.
- Leg de vis in de schotel, kruid en voeg vloeistof (witte wijn, visfumet…) toe. De vis mag gedeeltelijk in de vloeistof liggen, maar zeker niet onderstaan.
- Bedek de vis met bakpapier of aluminiumfolie dat is ingevet. Zo ontsnapt de damp niet en blijft de vis sappig.
- Laat de vis garen in de oven op 100° C.
Tips voor nog meer smaak
- Stoof vooraf een sjalotje en voeg daarna pas de vloeistof toe. Of kleur de vis even aan in olie of boter.
- Grote vissen overgiet je tijdens het bereiden regelmatig met het kookvocht zodat ze sappig blijven.
- Het stoofvocht kan je gebruiken als basis voor een saus die je bij de vis serveert. Laat het vocht goed inkoken voor je de saus afwerkt. Zo krijgt je saus meer smaak.
Een visstoofpotje met een exotische twist? Maak eens een viscurry
Wil je een viscurry maken? Top! Je zet een verrukkelijk visgerecht op tafel én je houdt er weinig afwas aan over. Van een win-winsituatie gesproken! Omdat visstoofpotjes ook anders kunnen zijn: vis van bij ons met een exotische toets: wat dacht je van onze aardappelcurry met zeebaars of ons viscurry recept met pollak?
Zin een visstoofpotje met kokosmelk? Vis stoven in kokosmelk wordt een makkie met dit recept. Alstublieft: een stoofpotje met wijting, paprika en kokos.
Waarom een vispannetje altijd een goed idee is!
Van lekker alledaags tot feestelijk. Met aardappelpuree of een stukje brood. Met een vispannetje kan je alle kanten op. Het is ook een ideaal gerecht om restjes vis te verwerken.
Wil je zelf een lekker vispannetje maken, maar weet je niet goed welke vis kiezen? Ontdek in onze tips hoe je een vispannetje nóg meer smaak geeft.
Maakte je een verrukkelijk stoofpotje met vis? Of heb je nog tips of een recept voor een visstoofpotje met groenten dat je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!