6 gezonde gewoontes van aardappeleters
Je wil aardappelen op het menu te zetten? Goede keuze! Met aardappelen kan je in de keuken alle kanten uit en ze passen perfect in een gevarieerde en gezonde voeding. Zo kan een portie aardappelen je helpen om meer plantaardig te eten en je vezelinname te verhogen. Of er nog redenen zijn waarom aardappelen een plaats verdienen op jouw bord? Je leest het hieronder.
Meer plantaardig eten met aardappelen
Meer plantaardig eten matcht perfect met aardappelen. Net zoals groenten, fruit en volle graanproducten staan ook aardappelen in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. De aardappel is een gezonde energieleverancier: hij levert energie in de vorm van koolhydraten in combinatie met andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Een portie aardappelen past dus prima in een gezonde maaltijd.
Makkelijk meer groenten met aardappelen
Wie kiest voor de gezonde versie van het klassieke aardappel-groenten-vleesbord ziet in een oogopslag of er genoeg groenten op het bord liggen. Zo check je het:
- Een kwart gevuld met aardappelen? Check!
- Een kwart gevuld met vlees, vis, ei of peulvruchten? Check!
- Vul de rest van je bord met groenten!
Aardappelen laten zich bovendien makkelijk combineren met diverse groenten. Zowel qua smaak als qua kleur. Denk ook eens aan een lekkere stoemp (grof of fijn gestampt). Qua verhouding kies je best voor een derde aardappelen en twee derde groenten. Ideaal ook om kinderen vertrouwd te maken met verschillende groenten.
Gezonde(re) porties met aardappelen
Aardappelen kan je makkelijk per stuk tellen. Dat kan helpen om je portie beter af te stemmen op wat je nodig hebt. Hoeveel aardappelen je per persoon moet rekenen, hangt af van hoeveel energie je nodig hebt en van de rest van je voeding. De een komt toe met bijvoorbeeld 2 stuks aardappelen, terwijl een ander door meer fysieke activiteit bijvoorbeeld 5 stuks aardappelen nodig heeft.
Kiezen voor gezonde porties is van belang om overeten, onevenwichtig eten en voedselverspilling te voorkomen.
De vezelinname opkrikken met aardappelen
Aardappelen zijn van nature een goede bron van vezels. Met deze eenvoudige tips krik je in een handomdraai het vezelgehalte van een aardappelmaaltijd nog wat verder op.
- Maak eens aardappelen mét schil klaar. Een gemiddelde portie (200 g) gekookte aardappelen in de schil levert zo’n 4 gram vezels. Dat is al 16 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (25 g per dag voor volwassenen). Meer fan van geschilde aardappelen? Prima, want hoewel ze er geschild wat minder van aanbrengen (bijna 3 g per portie van 200 g) blijven ze toch een goede bron van vezels.
- Maak eens een koude aardappelsalade klaar. Laat je de aardappelen afkoelen, dan verandert het verteerbare zetmeel van structuur. Dit wordt ‘resistent zetmeel’ genoemd. Resistent zetmeel is een type voedingsvezel dat hartelijk wordt verwelkomd door onze darmbacteriën.
- Combineer een aardappelmaaltijd steeds met véél groenten.
Gezond op gewicht met aardappelen
Veel mensen denken dat aardappelen door de aanwezige koolhydraten of zetmeel dikmakers zijn. Maar dat is een fabel. Een portie aardappelen past prima in een lijnvriendelijke voeding. Wist je dat een gemiddelde portie (200 g) gekookte aardappelen
- maar ongeveer 150 kcal aanbrengt?
- minder dan 1 gram vet bevat?
- minder calorieën bevat dan eenzelfde portie deegwaren en rijst?
De aardappel verdient de naam van dikmaker dus niet. De bereidingswijze kan je echter wel de das omdoen. Denk maar aan die extra klont boter door de puree. Of een extra toef mayonaise doorheen een aardappelsalade of bij een portie frietjes. Zo kunnen de calorieën natuurlijk wel oplopen, maar dat ligt niet aan de aardappel.
Gezond variëren met aardappelen
Een gezond voedingspatroon is een voedingspatroon waarin voldoende gevarieerd wordt. En met aardappelen is er gelukkig variatie troef:
- Variatie in bereidingswijze: van snel in de microgolfoven, makkelijk in de wok of krokant in de oven.
- Variatie in soorten en types: van vastkokende aardappelen en bloemige tot krieltjes en primeuraardappelen
- Variatie in soorten gerechten: van ovenschotels en stoofpotjes tot wafels en pannenkoeken.
Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?
Ga je aan de slag met onze recepten? Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.
Wat zijn jouw favoriete aardappelgerechten? Laat het ons weten en post een leuke foto op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.