Rrrrauw, ceviche! Zo at je nog nooit vis
Opgelet liefhebbers van vis en de exotische keuken. Na het succes van sushi is er nu een nieuwe lekkernij recht uit de zee: ceviche. Ce-wat? Ceviche is een klassieker uit de Peruaanse keuken, maar ook in onze streken duikt het de laatste jaren steeds vaker op. Ben je op zoek naar een cevicherecept, en als het kan ook meteen wat handige tips? Zoek dan niet langer!
Ceviche zet rauwe vis in de spotlights
Maar wat is ceviche nu juist? Da’s eigenlijk heel eenvoudig: het is rauwe vis in een marinade op basis van citroen. Is dat alles? Eigenlijk wel! Voor de rest geeft een ceviche recept je (bijna) volledig carte blanche om een combinatie te vinden die jouw smaakpapillen doen trillen van genot.
Maar let op, want “eenvoudig” betekent niet per se dat het ook vanzelfsprekend is. Het geheim om de allerbeste ceviche te maken is werken met echte topingrediënten – te beginnen bij de vis.
- Aangezien ceviche rauwe vis is, is het belangrijk om superverse vis te kopen. Bekijk de seizoenskalender om te zien welke vissoort nu op zijn best is.
- Je kan verschillende soorten vis gebruiken om ceviche te maken. Probeer eens iets anders dan de klassieke ceviche met zalm of kabeljauw en experimenteer met vissoorten van bij ons zoals griet, horsmakreel, wijting, zeebaars, zeebarbeel, zeewolf of zeetong. Vraag gerust advies aan je visboer wanneer je twijfelt!
- Zin in iets origineel? Je kan ook ceviche maken met zeevruchten. Denk hierbij aan sint-jakobsschelpen, langoustines, grijze garnalen.
Tip: snijd de vis in kleine stukjes die makkelijk kunnen garen in het citroensap.
Zuur of pikant, ceviche voelt zich als een vis in het water
Ceviche en inventief zijn, dat hoort gewoon samen. Met de marinade kan je immers ontelbaar veel kanten op. Voel je dus vrij om te experimenteren met bestaande ceviche recepten.
- Citroen geeft ceviche die typische zure smaak. Maar laat dat je niet tegenhouden om andere smaken uit te testen. Vervang de citroen bijvoorbeeld door limoen voor een zachtere smaak (gebruik 2 limoenen ter vervanging van 1 citroen). Probeer zeker deze ceviche van zeeduivel met kleurrijke groentjes. Geen fan van de zure smaak? Gebruik dan eens sinaasappel, pompelmoes of mandarijn.
- Naast citrusvruchten bevat de marinade van ceviche doorgaans ook verse koriander en rauwe ajuin (rood of wit). In het traditionele ceviche recept voegt men ook blokjes tomaat en maïs toe. Maar, zoals eerder gezegd, kan je je verbeelding de vrije loop laten en spelen met de smaken. Look, vlierbes, matcha thee, bergamot, citroengras… Alles kan!
- Wanneer ze in Peru ceviche maken, laat men de vis maar heel even marineren – net lang genoeg totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. En da’s best handig, zo’n origineel receptje dat je à la minute kan klaarmaken! Als je de rauwe vis langer laat marineren begint hij al te “garen” in de marinade en neemt hij alle verschillende smaken in zich op. Ontdek hier alle geheimen van een makkelijke marinade.
- Voeg je de peper toch rechtstreeks toe aan de marinade, laat de rauwe vis hier dan niet te lang in zwemmen. Zo vermijd je dat jouw ceviche té pikant wordt. Verwijder de peperbolletjes ook best voor je de ceviche opdient.
- Hou je helemaal niet van gekruid eten? Om toch van een heerlijke ceviche te genieten zonder dat pikante smaakje, kan je ook zoete paprika gebruiken.
Bij ceviche is de side dish meer dan een bijgerecht
Ga je voor een lekker licht gerechtje, dan kan je een eenvoudige salade bij je ceviche maken. Maar je bijgerecht mag gerust ook wat avontuurlijker zijn.
- De pikante toets van radijs past perfect bij de horsmakreel in dit ceviche recept met horsmakreel, avocado en radijs.
- Omdat ceviche van nature nogal zuur is, kan het interessant zijn om hem te serveren met ingrediënten die de smaak verzachten. Zo past ceviche uitstekend bij maïs, zoete aardappel, pompoen en butternut.
- Of kom nog origineler uit de hoek en combineer jouw ceviche met fruit. Speel met de zure smaak van appel in dit ceviche recept met noordzeetong, avocado en limoen.
- En voor een winterse versie met smaken van bij ons moet je zeker dit recept eens uitproberen met griet, een zachtgekookt eitje, bloemkool, peterselie en mosterdzaadjes. Of wat dacht je van ceviche met aardappelen, goudbrasem, limoen en munt?
Wil jij je ook eens wagen aan een ceviche recept ?
Wil je jouw tafelgasten verrassen met een vernieuwend visgerecht; zoek je een feestelijk en stijlvol voorgerecht; of wil je simpelweg een licht en fris recept klaarmaken in de zomer, dan zit je goed met ceviche.
Ben jij helemaal weg van de latino vibe en wil je kunnen koken zoals in Bogota of Valparaiso? Stuur ons zeker foto’s van jouw culinaire reisjes, en deel je experimenten en favoriete ceviche recepten op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!