Wijting bakken is naar meer snakken
De Fransen krijgen geen genoeg van wijting. Het is een regelrechte klassieker bij onze zuiderburen. En je kan ze geen ongelijk geven. Wijting heeft zalig zacht visvlees. Hoe jij dit visje van bij ons lekker klaarmaakt in pan, pot én oven ontdek je in deze tips en recepten.
Wat je moet weten over wijting
- De beste wijting koop je van juli tot en met februari. Het visvlees is in die periode mooi dik en de aanvoer door onze vissers groot. En de smaak? Die is beter dan ooit.
- Wijting is een magere en licht verteerbare vis. De gemiddelde voedingswaarde van wijting per 100 g is 72 kcal, 0,3 g vetten en 17,4 g eiwitten.
- Wijting is een prima alternatief voor kabeljauw.
Wijting klaarmaken: onze tips & trucs
Gebakken wijting is niet versmaden… Ook gestoofd, gestoomd, in de oven, in vissoep, bouillabaisse en waterzooi doet wijting het bijzonder goed! Wil je wijting bereiden, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Met deze tips wordt het een makkie.
Wijting bakken in de pan
Wil je wijting bakken? Koop filets mét vel. Het visvlees heeft een zachte textuur. Het vel houdt de malse filets mooi bij elkaar bij het omdraaien in de pan. Wijtingfilet bakken doe je op de velkant. Hier geldt het principe van kort en krachtig garen. Een filet bak je twee minuten aan elke kant.
Ben je nog niet zo ervaren in de keuken? Met deze tips leer je vis bakken zoals het hoort.
Gebakken wijting met spinazie en ovenaardappeltjes of een wijting cordon bleu met rode bietensla? Aan jou de keuze!
Wijting stoven
Kan je wijting ook stoven? Zeker! In de aanbieding, vis van bij ons met een exotische toets: wijting stoofpotje met paprika en kokos. Zo maak je het:
Wijting stomen
Je kan wijtingfilets stomen in de stoomoven of een stoommandje. In deze tips ontdek je dat vis stomen gezond én lekker is.
Wijting in de oven
Wijtingfilet in de oven = culinair toppertje! Vis in de oven, da’s snel en makkelijk! Leg de wijtingfilets of de wijting in z’n geheel in een ingevette ovenschotel en laat de oven z’n werk doen. Of verwerk de filets in een ovenschotel met groenten naar keuze. Onze suggestie: ovenschotel met wijting, wortel en pompoen. Groot én klein zijn er gek op. Of wat dacht je van in de oven geroosterde wijting met gekonfijte citroen?
Wijting frituren
Wil je zelf fishsticks maken? Wijtingfilet is ideaal!
Ook lekker: deze visburger met verse tartare. Klop een beslag van bloem en spuitwater (of bier). Haal de visfilets erdoor en frituur ze goudbruin op 170° C in ongeveer 6 minuten. Beleg broodjes met enkele blaadjes sla en sliertjes komkommer en schik de gefrituurde vis ertussen.
Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Met deze viskroketjes van wijtingfilet kunnen ze toch de smaak te pakken krijgen van een portie vis.
Probeerde jij een van onze recepten met wijting? Of heb je nog een wijting recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!