Koken met restjes: recepten en tips om nooit meer eten weg te gooien
Belanden bij jou ook soms restjes eten of ingrediënten in de vuilnisbak? Jammer, want het is slecht voor het milieu én je portemonnee. Bovendien kan je nog lekker koken met restjes. Wil je graag weten hoe? We geven je hier tips en recepten om met restjes nieuwe gerechten te maken.
Maak van minder voedselverspilling je missie
Voedselverlies doet zich voor doorheen de hele voedselproductieketen, van bij de beginfase tot bij de consument. De landbouw- en visserijsector, de voedingsindustrie, horeca, retail… ondernamen al heel wat acties om voedselverlies te reduceren en blijven hier verder op inzetten. Maar ook als consumenten kunnen we ons steentje bijdragen. Wist je dat maar liefst 23% van al het voedsel dat verloren gaat, thuis verloren gaat?
Wij helpen je graag op weg met praktische tips en recepten. Lees zeker ook eens onze tips over hoe je minder eten weggooit én geld bespaart.
Koken met restjes uit de koelkast
Overrijp fruit, oud brood of een restje groenten? Zonde om ze weg te gooien. Met deze tips wordt koken met restjes kinderspel. Restjesdag is vanaf nu nooit meer saai!
Hoe koken met restjes groenten?Een van de gemakkelijkste manier om te koken met restjes groenten of minder verse groenten, is soep maken of bouillon. Vind je de wortelen, sla of broccoli er maar slap uitzien? Verwerk ze in soep. Tip: gooi de steel van broccoli of bloemkool niet weg, maar gebruik ‘m in de soep.
Nog een aubergine, een halve courgette en wat tomaten in de koelkast? Ratatouille maken is het antwoord! Groenten kan je ook perfect verwerken in een omelet, quiche, pizza, tapas…
Heb je teveel groenten gekocht? Vries ze in. Dat doe je door ze in stukjes of schijfjes te snijden, te blancheren en dan in te vriezen.
Nadert je potje yoghurt of room of de fles melk in de koelkast de vervaldatum? Gooi ze niet meteen weg. Proef een beetje of ruik om de kwaliteit te beoordelen. Zie je wat schimmel op harde kaas? Snijd ‘m ruim weg; de rest kan je nog eten. Wist je trouwens dat je kaas kan invriezen? Rasp de kaas eerst en verdeel ‘m in kleine porties. Lees hier nog meer tips om restjes zuivel te verwerken.
Ook met restjes gekookte aardappelen kan je nog creatief aan de slag: een aardappelsalade, een tortilla of frittata, aardappelkoekjes, soep, aardappelwafeltjes of -pannenkoeken, stoemp of puree... Of bak ze simpelweg nog even in de pan. Een restje puree? Dat kan je perfect invriezen.
Komt de houdbaarheidsdatum van je eitjes heel dichtbij? Kook ze en bewaar ze in de koelkast. Zo kan je de houdbaarheid van eieren verlengen met enkele dagen.
Bij sommige gerechten of sauzen heb je enkel de eierdooiers nodig. Maar… wat moet je dan doen met het resterende eiwit? Denk aan meringue, mousses of gebruik het als basis voor glazuur op gebak. Hetzelfde geldt voor resterende eidooiers: die kan je verwerken in advocaat, puree, saus, mayonaise, bearnaisesaus, quiche…
Bleef je fruit net iets te lang liggen? Gooi het niet weg. Een paar appels of peren vormen de basis voor een tarte tatin of een fruitmoes. Of meng stukjes fruit in yoghurt of je cakebeslag. En wat denk je van crumble, smoothies, chutney of confituur?
Wat doen met restjes vlees of vis?
Maak er een lekkere vlees- of vissalade mee. Overschot van gebraad (bijvoorbeeld rosbief of varkensgebraad) levert heerlijk broodbeleg op.
Kocht je een grotere hoeveelheid vis of vlees? Vries dan het deel dat je niet meteen eet in. Vlees en vis kan je maanden bewaren in de diepvries.
Met restjes oud brood kan je zoveel doen. Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes, broodpudding, bruschetta of croutons van. Of mix het in een keukenrobot of blender tot fijne broodkruimels. Ideaal om gehaktballetjes, een ovenschotel of vis mee te paneren.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten
Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.
Koken met restjes: ken jij nog recepten?
Laat het ons weten en deel je gerecht met een leuke foto of video op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Probeerde je een van onze tips om restjes eten te verwerken? Ook dat horen we graag!
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.