Smullen van seizoensproducten: de toppers van januari
De winter is hét seizoen van hartverwarmende soepen, stoofpotjes en ovengerechten… Hoe je zelf zalige wintergerechten met seizoensproducten van bij ons maakt? Dat ontdek in deze tips en recepten!
Seizoensgroenten in januari: recepten voor groentjes en gevorderden
Ook tijdens de wintermaanden is de keuze aan lokaal geteelde groenten groot: van aardpeer, boerenkool, champignons, Chinese kool, knolselder, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool tot wortelen. Kiezen voor seizoensgroenten van hier is altijd een slimme keuze. Ze zitten boordevol smaak, zijn voordelig in prijs én je ondersteunt er onze Belgische telers mee.
In januari is Chinese kool onze groenteheld van ‘t moment! Rauw, gestoofd, gewokt, gekookt… Met deze tips wordt Chinese kool klaarmaken een makkie.
Patat, 5x de lekkerste aardappelen in de oven
Gaar jij je aardappelen traag in de oven? Goed idee! Zo blijven de smaak én voedingsstoffen beter bewaard.
Welke soort aardappelen gebruik je het best? En welke kruiden horen erbij? Vooraf koken of niet? Overheerlijke aardappelen in de oven maak je dankzij deze tips. We zetten onze favoriete recepten op een rij.
Seizoensfruit van eigen bodem: appel en peer op het menu
Tip
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.
Vis van het seizoen, vers opgevist door onze vissers
Onze Noordzeetopper van januari is wijting. Wist je dat wijting een regelrechte klassieker is in Frankrijk? Je kan onze zuiderburen geen ongelijk geven. Het is een magere vis met zalig zacht visvlees. In bouillabaisse en stoofpotjes komt wijting bijzonder goed tot zijn recht. Maar ook gebakken op vel is het een echte hit.
Met griet, rode poon, rog, zeeduivel, hondshaai, schelvis, tongschar, steenbolk, scharretong, sint-jakobsschelpen, koolvis, pollak en tarbot maak je deze maand ook een uitstekende keuze.
Wat zijn jouw favoriete seizoensproducten?
Heb jij nog tips of recepten om te koken met seizoensproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.