Smullen van seizoensproducten: de toppers van oktober
Bye bye zomer, hallo herfst! In oktober ruilen we frisse slaatjes voor een dampende kop soep en hartverwarmende stoof- en ovengerechten. Ontdek in deze tips en recepten van welke lokale groenten, fruit- en vissoorten je nu kan genieten.
Creatief aan de slag met seizoensgroenten in oktober
Deze groenten vind je deze maand volop in de winkelrekken: andijvie, artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, knolselder, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaten, tuinkers, venkel, witloof, witte kool en wortelen.
In oktober start ook het grondwitloofseizoen. Wist je trouwens dat België het enige land is waar grondwitloof geteeld wordt? Deze groente is dus echt een lekkernij van bij ons én een erkend streekproduct.
Ben je fan van vergeten groenten zoals pastinaak, aardpeer, koolrabi of rammenas? Dan zijn deze recepten met vergeten groenten zeker iets voor jou.
Geen ingrediënt zo thuis in onze keuken als de aardappel
Gekookt, gebakken, in de oven, gepureerd, in soep… Aardappelen zijn lekker veelzijdig en we smullen er allemaal met plezier van. Aardappelen uit België zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De primeuraardappelen, de ‘nieuwe aardappelen’, zijn enkel vroeg in het seizoen verkrijgbaar (vanaf juni). De halflate of late aardappelen worden geoogst in september of oktober. Tip: bewaar je aardappelen liever niet in de koelkast en niet in een plastic zak. En laat ze vooral niet te lang liggen, ga ermee aan de slag in de keuken.
Waarom peren en appels van eigen bodem een must zijn in je fruitmand
Het seizoen van het Belgisch zomerfruit loopt nu echt af. Maar dames en heren… er zijn nog heel wat appels en peren! Zo vind je voor ieders smaak en elke bereiding de juiste appel en peer. Uit het vuistje of verwerkt in een gerecht. Alles kan, alles mag. Koop jij je appels en peren graag recht van bij de boer? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Tip
Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie.
Visliefhebbers opgelet: dit is de lekkerste vis van het seizoen
In oktober hebben we een boon voor rode poon. Check zeker onze tips en recepten om rode poon nóg lekkerder te bereiden. Ook met pladijs, zeetong, griet, grijze garnalen, rog, zeeduivel, hondshaai, wijting, langoustines, tongschar, schelvis, steenbolk, scharretong, sint-jakobsschelpen, noordzeekrab, pollak en tarbot maak je een uitstekende keuze.
Wat zijn jouw favoriete seizoensproducten?
Probeerde je een recept? Of heb jij nog tips of recepten om te koken met seizoensproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.